sobota 19. novembra 2016

Čo je to vlastne prírodná kozmetika? Je vhodná pre každého?

Tak teda poďme sa na to pozrieť. Čo je to tá prírodná kozmetika a prečo by sme ju mali používať? Je kozmetika z drogérie ktorá si kupujem nebezpečná? Ako si mám vybrať?


Možno patríte medzi tých ktorím ich doterajšia kozmetika (nebudem ju volať chemická, pretože aj voda či olej sú chemické zlúčeniny), volajme ju "komerčná", nijak neublížila.  Pravdou je že naše telo je od narodeniu vystavené toľkým toxínom z okolia, že sme sa s nimi  s žili. Veď si vezmite také bábätko. Narodí sa s hladulinkou pokožkou a niekoľko dní po príchode na svet je samá vyrážka. To všetko robí naše vonkajšie prostredie. Faktom však ostáva že koža, náš najväčší orgán dostáva zabrať už len z ovzdušia. 

Tak prečo teda začínať s BIO či prírodnou kozmetikou?

Pretože od pradávna sú ľudia spájaní s prírodou. Prvé mydlá z popolu boli používané už v Babylone. Veď čo môže pokožke prospieť viac ako byliny či prírodné oleje z rastlín? Napoviem Vám. Určite to nie je niečo, čo vzniklo v skúmavke, z niečoho čoho názov má 11 písmen.
Tak prečo ľudia používajú kozmetiku plnú syntetických látok? Odpoveď je jednoduchá. Ľudia spohodlneli. Radšej minú peniaze za niečo čo dlhšie vydrží, je plné konzervantov tzv. Parabénov vďaka ktorým je výrobok "čerstvý" aj 2 celé roky. No tak žienky, ako môže telu prospievať niečo čo má rovnako dlhú životnosť ako práčka či chladnička?? 
Iným zase prírodná kozmetika tak "nevonia". Už len to že výrobca nie je povinný zverejniť presné zloženie látok tej úžasnej arómy ktorú pridáva do cukríkovo voňajúcich šampónov či sprchový gélov, odličovadiel a všetkého čo tááák krásne vonia je podozrivé no nie? Polovica vecí čo obsahujú výrobky tohoto druhu môžu spôsobovať problémy s dýchacím cestami, kožné problémy či dokonca pôsobia karcinogénne. Sú aj také čo ovplyvňujú endokrinologický a rozmnožovací systém. Problémy sa nemusia prejaviť hneď, ale časom. Prečo ju teda predávajú keď je taká zdraviu neprospešná? Lebo dnes je všetko biznis. Nikoho nezaujíma komu čo je kým je dostatočný predaj a oni môžu zarábať. 

Čo je vlastne prírodná kozmetika?

Prírodná kozmetika je plná vitamínov, hydratačných látok a antioxidantov. Podporuje prirodzenú funkciu pokožky. Môžu ju používať ľudia s citlivou pokožkou. Ľudia so sklonmi k alergiám a k ekzémom. Organické a prírodné zložky sú efektívnejšie než chemické deriváty z ropy, vosky a ďalšie toxíny. Nedráždia a sú šetrné k pokožke. Ale pozor! Nie všetko čo vydávajú za prírodnú kozmetiku je skutočne prírodná kozmetika. Ďalší marketingový ťah je napísať na obal že sa jedná o BIO prírodnú kozmetiku a pri tom obsahuje nepatrné množstvo možno 0,5% výťažku z nejakej rastliny. Tiež sa môžete dočítať že je identická s prírodným výťažkom, inak povedané UMELO vytvorená. Čo je kľúčom? Čítať zloženie. To jediné sa naozaj vyplatí.
Pri výrobe ozajstnej prírodnej kozmetiky sa nepoužívajú chemicky syntetizované suroviny, ale rastlinné výťažky, oleje a minerály. Požívajú sa výhradne suroviny, získané z ekologicky kontrolovaného hospodárstva, alebo voľnej prírody. Výrobky ani samotné suroviny nie sú testované na zvieratách. Všetci výrobcovia prírodnej kozmetiky majú spoločnú myšlienku. Obmedziť prísun chemických a toxických látok do tela. Byť šetrný k sebe samým a rovnako byť šetrný aj k prírode. 

Je Organická/Bio-kozmetika totožná stou prírodnou?

Jedná sa rovnako o prírodnú kozmetiku, a však prísady nie sú zozbierané v prírode. Pestovanie rastlín však podlieha prísnym pravidlám pri výrobe. Musí spĺňať všetky podmienky, ktoré ak splní je certifikovaná. Posudzuje sa množstvo faktorov. Suroviny musia byť pestované ekologickým spôsobom, bez umelých farbív, hnojív, pesticídov, antibiotík. toxických látok či herbicídov alebo hormónov. Majú zakázané používanie ropných derivátov, syntetických látok, geneticky modifikovaných surovín, umelých farbív a parfumov. Všetko čo obsahuje komerčná kozmetika v drogériách, mimochodom.Výrobky ani suroviny použité na výrobu nemôžu byť testované na zvieratách. Všetky zložky však musia spĺňať určite percentuálne zoskupenie. A v poslednom rade, obaly by mali byť ľahko recyklovateľné a odbúrateľné (fair trade-čo najmenej odpadu). Aj BIO kozmetika môže obsahovať zložky ktoré sú zozbierané v prírode, no i tak sa jedná o čistý, zdraviu prospešný produkt.

Na čo sa teda spoľahnúť pri kúpe BIO kozmetiky?

Ako som už spomenula, najbezpečnejšia cesta, je nájsť si čas a čítať tie malilinké písmenká na zadnom obale výrobku. Ale tiež sa môžete spoľahnúť na dané certifikáty ktoré produkt obsahuje. V prípade že sa jedná o certifikovanú kozmetiku, bude mať na etikete logo, čiže bola skutočne splnená rada prísnych pravidiel pri jej výrobe.
Tu je pár z nich:




Dúfam že článok Vám trošku pomohol pri objasnení prečo používam prírodnú kozmetiku. Ak sú jej výhody. Vážme si samých seba, žime zdravšie. Odolávajme marketingu a masovému predaju. Samozrejme ani prírodná či BIO kozmetika Vám nemusí hneď sadnúť. Ak máte alergiu napríklad na citrusové plody, budete ju mať aj keď si kúpite BIO mydlo z pomaranča. Dôležitá je trpezlivosť. Nájsť si to čo Vám sadne. Skúšať, ale hlavne nevzdávať sa na ceste za zdravým. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára